Wat zijn de grootste milieuvervuilers?

Sanne | mei 4, 2023 | 0 | Bedrijven , Green Blog

Tegenwoordig is het verduurzamen van de wereld heel erg belangrijk. Tegenwoordig zijn er erg veel fabrieken en installaties die fossiele brandstoffen gebruiken en extra CO2 uitstoten. Dit zorgt voor allerlei problemen in het milieu. Van het opraken van fossiele brandstoffen tot het smelten van het poolijs en stijgen van de zeespiegel. Er zijn een aantal processen die belangrijk zijn voor het dagelijks leven maar erg vervuilend zijn. Deze grote milieuvervuilers hebben een erg slechte invloed op het milieu.

De meest vervuilende industrieën

Over het algemeen zijn de grootste milieuvervuilers op te delen in een aantal categorieën. Je kan kijken naar de landen, de bedrijven zelf of de verschillende industrieën. Er zijn veel verschillende sectoren in de industrie. Sommige vervuilen de natuur meer dan andere door de processen die verricht worden tijdens het produceren van een bepaald eindproduct. Dit zijn de industrieën die het meest vervuilend zijn. 

De chemische en petrochemische industrie

Wereldwijd is dit de industrie die bijdraagt aan de meeste broeikasgasuitstoot in de atmosfeer. Tijdens het maken van belangrijke materialen zoals ijzer, staal, cement, papier, aluminium, plastic en bijvoorbeeld kunststof zijn er een hoop verschillende processen waarbij hitte en elektriciteit bij komen kijken. Deze hitte en elektriciteit wordt vaak opgewekt door gebruik te maken van fossiele brandstoffen en chemische reacties, wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook bijdraagt aan het broeikaseffect. 

De vleesindustrie

Ook is het produceren van vlees verantwoordelijk voor een groot deel van de broeikasgassen. Voor een kilo vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig. Voor het verwerken, transporteren en koelen van de producten is veel energie nodig. Dit is ook de reden dat er vaak wordt gezegd dat je minder vlees moet eten om bij te dragen aan een beter milieu

De zuivelindustrie

In Nederland drinken we veel melk. Er wordt ook erg veel melk in ons land geproduceerd. Er zijn in Nederland maar liefst 1.6 miljoen melkkoeien. Deze zorgen gezamenlijk voor 14 miljard kilogram melk op jaarlijkse basis. Hierbij komt uitstoot van transport, voer, produceren en verwerken bij kijken. Dit maakt de zuivelindustrie in Nederland een van de grootste vervuilers. Vooral de bodem wordt zwaar vervuild door de grote hoeveelheden mest die geproduceerd worden.

De grootste milieuvervuilende bedrijven in Nederland

Er zijn een hoop bedrijven in Nederland die erg vervuilend zijn. Ons land is voor 6,2 procent van alle uitstoot in de EU verantwoordelijk. Dit is de hoogste uitstoot van alle kleine landen in Europa. Niet alleen ons land, maar ook de bedrijven die ontstaan zijn in ons land dragen erg bij aan de uitstoot van broeikasgassen en het vervuilen van de aarde. 

Tata Steel in IJmuiden

Dit bedrijf is een van de meest vervuilende bedrijven in Nederland. Het bedrijf produceert staal. Bij dit proces komt heel veel hitte en energie kijken. Hiervoor wordt heel veel uitstoot gegenereerd. Dit maakt Tata Steel de grootste uitstoter van de Nederlandse bedrijven. 

Schiphol Group

Schiphol Group is het bedrijf dat achter meerdere luchthavens in Nederland zit. Schiphol is de op twee na grootste luchthaven van Europa. Het vliegveld zelf stoot natuurlijk al aardig wat CO2 uit, maar de kerosine die hier wordt voorzien aan de vliegtuigen is verantwoordelijk voor rond de 13,6 megaton CO2 die uitgestoten wordt in de atmosfeer. 

Shell

Een van de grootste bedrijven die uit Nederland is gekomen is Shell. Dit bedrijf produceert olie en gas en heeft zijn hoofdkantoor in Nederland, maar produceert over de gehele wereld. In Nederland zelf is de enorme uitstoot rond de 7 megaton per jaar. Het bedrijf draagt daarnaast ook bij aan andere vormen van milieuvervuiling die je vast wel op het nieuws voorbij hebt zien komen. 

De grootste milieuvervuilers per persoon in Nederland

Als Nederlander zijn er een hoop dingen waar je gebruik van maakt in het dagelijks leven. Al deze dingen dragen in zekere mate bij aan je CO2 footprint. Je CO2 footprint is eigenlijk hoeveel CO2 jij uitstoot tijdens je dagelijks leven. Deze uitstoot verschilt namelijk per persoon. Hoe meer je rekening houdt met duurzaam leven, hoe kleiner je CO2 footprint en dus je bijdrage aan het broeikaseffect wordt. 

Eten en drinken

Voor de gemiddelde Nederlander is eten en drinken verantwoordelijk voor rond de 21% van de totale CO2-uitstoot. Hier is vlees weer 40% verantwoordelijk voor. De vleesindustrie blijft de grootste uitstoter, en door een of twee keer per week minder vlees te eten kan je ervoor zorgen dat je CO2 footprint een stuk wordt verkleind. Kies er ook voor om minder te drinken uit blik of uit plastic flessen om het afvalprobleem op aarde tegen te gaan. Maak je er toch gebruik van? Ga dan voor recyclen!

Vervoer

Vervoer is 20% verantwoordelijk voor de totale CO2-uitstoot van de gemiddelde Nederlanders. Een groot deel van de bevolking gaat namelijk met de auto naar werk, naar de supermarkt of naar winkels toe. Door publiek transport te gebruiken of meer te gaan fietsen kan je de uitstoot van CO2 al een stuk meer verminderen. 

Spullen en kleding

Gerecyclede kleding en duurzame spullen zijn steeds populairder geworden. Kies ervoor om tweedehands kleding aan te schaffen bij een kringloopwinkel of een andere tweedehands winkel. Elke keer dat je nieuwe spullen aanschaft worden er tijdens het verwerken van de grondstoffen, productie en het vervoer veel broeikasgassen uitgestoten. Daarnaast draagt het afval ook bij aan vervuiling van de natuur. 

Ga milieuvervuiling tegen

Als elke Nederlander stappen maakt richting een beter milieu kunnen we er collectief voor zorgen dat er een stuk minder CO2 wordt uitgestoten en afval wordt geproduceerd. Steeds meer mensen gaan ook voor duurzame woningen en zijn milieubewust bezig. Zo zie je steeds vaker dat mensen hun isolatie gaan verbeteren, zonnepanelen plaatsen en gebruik gaan maken van een warmtepomp. Ook de overheid maakt aanpassingen om te zorgen voor minder uitstoot. 

Kleine dingen zoals het kiezen voor publiek transport, duurzame producten aanschaffen en minder vlees eten kunnen al erg helpen bij het verkleinen van je CO2-afdruk. Je hoeft niet direct te investeren in zonnepanelen of een warmtepomp. Het begint bij de kleine stapjes!

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl