Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig?

ClubGreen | november 7, 2022 | 0 | Afvallen

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal je het gif uit het lichaam, dan spreken we van detoxificatie of detoxen. Zo zullen druggebruikers bijvoorbeeld detoxen in een afkickkliniek. We spreken dan ook wel eens over afkicken. Veel mensen ondergaan ook een detoxkuur tijdens of voorafgaand aan het afvallen. Ze starten dan met een schone lei, of dat neemt men toch aan.

Lichaam ruimt zelf de afvalstoffen op

Eigenlijk is het niet nodig om een speciale detoxkuur te volgen. Het lichaam heeft namelijk een eigen afvalverwerkingssysteem en je hoeft niet eens het afval er zelf voor buiten te zetten. Het lichaam haalt de lichaamsvreemde en (potentieel) toxische stoffen zelf op en voert ze zelf weg. Onder andere de lever speelt daarbij een belangrijke rol. De lever verwerkt vooral de vetoplosbare stoffen die het lichaam niet gemakkelijk kan afvoeren. De wateroplosbare stoffen worden gemakkelijk afgevoerd via de nieren. Als je plast, ben je dus je lichaam aan het ontgiften. Het lichaam ruimt voortdurend deze stoffen op en wanneer je slaapt, komt alles nog eens in een figuurlijke stroomversnelling. Het toont aan hoe belangrijk voldoende slaap is.

Het lichaam kan niet alle afvalstoffen verwerken

Met sommige stoffen kan het interne afvalverwerkingssysteem niet om. Daarom zijn er belangrijke regels omtrent wat er al dan niet in voeding mag zitten. Bij de toegelaten E-nummers is er in ieder geval geen probleem. Deze E-nummers zijn niet altijd nuttig voor de werking van het lichaam, maar het is wel bekend dat de nieren en de lever ze zonder problemen kunnen afvoeren. Ze stapelen dus niet op en je hoeft geen detoxkuur te volgen om ze kwijt te spelen.

Het is wel zo dat er stoffen zijn die het lichaam niet kan afvoeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om dioxines. Dioxine is een verzamelnaam van organische verbindingen. Dioxines ontstaan vooral bij het verbranden van chloorhoudende kunststoffen. Ze zijn in vet oplosbaar en ze kunnen zich ophopen in vetten. Uit onderzoek blijkt dat deze stoffen schadelijk zijn voor de nog ontwikkelende hersenen. Het is net omdat het lichaam dioxines niet (goed) kan afvoeren, dat er heel strenge regels rond bestaan. Soms krijg je het echter alsnog binnen, bijvoorbeeld via vis. Door middel van een detoxkuur kan je het lichaam niet ontgiften van dergelijke dioxines. Daarom is het belangrijk om onze omgeving, onze rivieren en onze zeeën proper te houden. Want de troep die we op onze omgeving loslaten, kan uiteindelijk in ons eigen lichaam terechtkomen.

Detoxen is niet altijd zonder gevaar

Over de zin en onzin van detoxkuren is al veel geschreven. In ieder geval zijn er weinig onderzoeken die het nut van detoxkuren ontegensprekelijk aantonen. Gelukkig zijn de meeste detoxkuren niet gevaarlijk, hoewel er ook uitzonderingen zijn. Dagen- of wekenlang actieve kool eten, kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je een tekort krijgt aan bepaalde vitamines. Ook bij sommige diëten, bijvoorbeeld het vastendieet, is het overigens opletten geblazen. Het is met andere woorden aan te raden om je bij het afvallen te laten begeleiden door een diëtist.

Vaak kan kortstondig detoxen echter geen kwaad. Dat is anders bij het detoxen bij een drugsverslaving. Bij verslaafden betekent detoxen namelijk dat er afkickverschijnselen kunnen optreden. Het lichaam kan hier heel heftig op reageren en dit is potentieel gevaarlijk. Daarom moeten verslaafden in een gecontroleerde omgeving detoxen. Wil jij van de drugs af? Dan kan je voor een direct opname afkickkliniek Fundamentum contacteren. Deze afkickkliniek heeft geen wachtlijsten, zodat iedereen met een verslaving er direct terechtkan.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl