Soms is een goedkope radiator juist duurkoop
ClubGreen | september 14, 2021 | 0 | Wonen
Designradiatoren kennen we vooral als handdoekradiator. In plaats van panelen bestaat de radiator uit een buizenstelsel. Natuurlijk is de toepassing groter dan uitsluitend de badkamer. De opvallende radiatoren worden ook in leefruimten geplaatst vanwege het verrassende design. Toch heeft design een hoger prijskaartje.
Design is duurder dan paneel
In vergelijking met conventionele paneelradiatoren hebben designradiatoren een hoger prijskaartje. Paneelradiatoren zijn veruit het voordeligst. Toch zijn er ook bij deze radiatoren grote prijsverschillen. Dit heeft veelal te maken met de wijze van produceren en dat de radiatoren afkomstig zijn van een bekende en gerenommeerde fabrikant. Deze fabrikanten bieden merk-radiatoren aan met een A-kwaliteit. Dit betekent dat de producten duurzaam zijn en voldoen aan hoge eisen voor wat betreft energie-efficiency, materiaal en afwerking.
Lage prijs is meestal B-keuze
Een goedkope designradiator heeft dikwijls geen A-label, maar is in feite een B-keuze. Meestal worden ze in grote partijen door een outlet verkocht. Veelal is er ingeboet op materiaal en afwerking. Een goedkope aankoop kan dan minder voordelig zijn. Dit is zeker het geval als radiatoren minder energie-efficiënt werken, waardoor het energieverbruik hoger wordt. Ook de afwerking is cruciaal voor de duurzaamheid. Goedkopere radiatoren zijn gemaakt van plaatstaal. Plaatstaal kan met een mindere verfbehandeling zowel in- als uitwendig gaan roesten.
Plaatstaal of aluminium
De materiaalkeuze bepaalt in hoge mate de prijs. Radiatoren worden vervaardigd van plaatstaal of aluminium. Voordeel van aluminium is dat het een hoge warmtegeleiding kent en bestendig is tegen corrosie. Radiatoren van aluminium hebben een mindere waterinhoud. De radiator warmt hierdoor niet alleen sneller op, maar bespaart ook energie. Aluminium radiatoren zijn wel duurder dan radiatoren van plaatstaal.
Radiatoren dienen lang mee te gaan en dienen betrouwbaar te zijn. Niemand zit te wachten op defecte radiatoren, zeker niet in de winter. Voor de bepaling van een radiator is het vermogen essentieel voor het verwarmen van een ruimte. Dit geldt ook voor de aansluitmogelijkheden die een radiator heeft. Een A-merk radiator heeft een minimale levensduur van ruim dertig jaar.