Afval scheiden loont dat?
Sanne | augustus 27, 2022 | 0 | Overig
Het scheiden van afval kan best veel opleveren. Als je denkt aan het scheiden van afval, dan zou je dat met materialen als glas, papier, batterijen en plastic heel goed kunnen doen. Deze materialen kunnen namelijk allemaal voor het grootste gedeelte hergebruikt worden. Dit zorgt ervoor dat er bespaard kan worden op het gebruiken van nieuwe grondstoffen, geld en energie. Wil je meer weten over het scheiden van afval en of dat loont? Lees dan snel verder op deze pagina.
Waarom kun je het ene afval wel scheiden en het andere niet?
Wanneer je gaat beginnen met het scheiden van afval moet het doel ervan zijn dat de materialen die je aan het scheiden bent hergebruikt kunnen worden. Wanneer je hiermee gaat beginnen zullen er minder grondstoffen nodig zijn om nieuwe producten te maken, deze grondstoffen worden uit het gescheiden afval gehaald.
Doordat de grondstoffen niet meer helemaal opnieuw bewerkt hoeven worden kun je hiermee ook kosten en energie besparen. Dit heeft veel voordelen voor het milieu, maar ook zeker voor je portemonnee, dit alleen al omdat de gemeente minder geld kwijt zal zijn aan het verwerken van al het afval. Hierdoor kan de afvalstoffenheffing een flink stuk omlaag.
Hoe kun je het best afval scheiden?
Afval scheiden is iets dat je bewust doet. Om je te helpen het afval zo goed mogelijk te scheiden vind je hier wat tips om je op weg te helpen.
Scheid het afval op een zorgvuldige manier
Als je met het scheiden van afval bezig bent, zorg er dan wel voor dat je helemaal op de hoogte bent over welke materialen er wel gescheiden kunnen worden en welke niet. Zo kun je bijvoorbeeld geen gloeilamp in de glasbak gooien en moet je het plastic verwijderen van het GFT afval. Als je de folders bij het oud papier doet, zorg er dan voor dat het plastic folie niet bij het oud papier blijft zitten.
Maak gebruik van doorzichtige zakken bij het scheiden van materialen
Wanneer je materialen aan het scheiden bent is het handig om gebruik te maken van doorzichtige vuilniszakken. Op die manier kunnen ze bij de afvalverwerking heel goed zien of er per ongeluk materialen tussen zitten die niet gerecycled kunnen worden.
Wat kun je in welke bak stoppen?
Als je allemaal verschillende materialen aan het scheiden bent van het afval, dan kan je je zo voorstellen dat het soms best lastig kan zijn om te onthouden wat je in welke bak kwijt zou kunnen. Hiervoor is een afvalscheidingswijzer gemaakt die je heel makkelijk op het internet kunt vinden.
Wat zijn de voordelen van afvalscheiding?
Aan afvalscheiding zitten verschillende voordelen vast. De voordelen van afvalscheiding zijn:
- Met het scheiden van het afval ben je in staat om een flinke hoeveelheid aan grondstoffen te besparen. Als je papier gaat scheiden scheelt dat weer in de bomenkap, als je plastic gaat scheiden is er minder aardolie nodig voor het maken van nieuw plastic.
- Met het scheiden van afval zorg je ervoor dat de landbouwgrond weer helemaal gebruikt kan worden voor het telen van voedingsmiddelen
- Een van de grootste voordelen van afvalscheiding is dat er veel minder energie nodig is voor het winnen van nieuwe grondstoffen en het assembleren van nieuwe materialen. Als je oude materialen als bijvoorbeeld aluminium hergebruikt is er 20 keer meer energie nodig voor het maken van nieuw aluminium als voor het omsmelten van oud aluminium. Over het algemeen is de kwaliteit van de materialen die hergebruikt zijn net zo goed als wanneer ze van nieuwe materialen gemaakt zijn.
- Met het recyclen worden er minder broeikasgassen naar buiten gestoten dan wanneer er afval verbrand wordt. Zo heeft het scheiden van afval ook nog eens een positief effect op het milieu.
Wat wordt er eigenlijk allemaal gedaan met het gescheiden afval?
Er zijn best veel mensen die heel netjes het afval aan het scheiden zijn. Maar toch zijn er genoeg mensen die nog helemaal geen idee hebben van wat er allemaal gebeurt met het afval dat gescheiden wordt.
Toch gaan er geruchten rond dat het gescheiden afval gewoon op de grote hoop terecht zou komen. Dit is een grote fabel. De materialen die apart ingezameld worden, worden ook echt helemaal apart van elkaar verwerkt.
De enige manier waarop het voor kan komen dat er gescheiden afval alsnog verbrand wordt, is wanneer er heel veel materialen tussen zitten die er niet tussen horen. Dan wordt het gezien als gewoon afval.
De waarde van afval
Eigenlijk heeft afval best een flinke waarde. Er zitten veel materialen in die je opnieuw zou kunnen gebruiken. Hierbij zou je kunnen denken aan materialen als meubels en kleding bijvoorbeeld. Ook kapotte huishoudelijke apparaten kunne nv aak nog gemaakt worden en opnieuw worden gebruikt.
Andere materialen worden weer helemaal uit elkaar gemaakt. De onderdelen die hier vanaf gekomen zijn worden dan voor zo ver dat mogelijk is hergebruikt. Zo worden er bijvoorbeeld nieuwe dakgoten gemaakt van het oude zink dat uit oude gebruikte batterijen gehaald wordt.
Het afval dat overblijft na het scheiden van de materialen die gerecycled kunnen worden komt allemaal terecht in de verbrandingsovens. De verbranding van dit afval zorgt er weer voor dat er energie wordt opgewekt. Deze energie is weer goed voor het milieu.
Waarom moet het afval zuiver zijn?
Wanneer je wil gaan recyclen is het belangrijk dat er niet te veel dingen tussen het afval zitten die er niet bij zouden horen. Wanneer dit wel het geval is, dan is het recyclebare afval vervuild. Als er plastic tussen papier zit is het niet mogelijk om dat papier te kunnen recyclen. Ook wanneer papier vet is, zoals bij pizzadozen is het niet mogelijk deze te kunnen recyclen.
In zo een geval zullen ze bij het recyclebedrijf eerst het vervuilende afval tussen het te recyclen papier vandaan moeten halen om te kunnen beginnen met recyclen. Dit kost dan weer allemaal extra tijd en geld, wat bespaard had kunnen worden als de mensen de regels voor het hergebruiken van spullen hadden gevolgd zoals deze op internet aangegeven zijn.