Wat is het eiwitdieet?
ClubGreen | december 17, 2019 | 0 | Levensstijl
Het eiwitdieet is een populaire dieetvorm die als doel afvallen heeft. Omdat eiwitten ook een belangrijke rol spelen bij het herstel van de spieren is dit dieet ook populair onder (kracht)sporters. Om af te vallen met het eiwitdieet hoef je overigens niet perse aan sport te doen, iedereen die zich aan de regels van dit dieet houdt kan ermee afvallen. In dit artikel lees je wat de regels van het eiwitdieet zijn en wat het mechanisme achter het dieet is.
Hoe ziet het dieet eruit?
Zoals de naam al doet vermoeden bestaat het eiwitdieet voor een belangrijk deel uit eiwitrijke voeding. Dat is vrij bijzonder. De meeste diëten zijn juist gebaseerd op het elimineren van bepaalde voedingsstoffen. Zo worden bij het koolhydraatarme en het ketogeen dieet koolhydraten beperkt. Bij het vetarme dieet worden de vet uit het dieet gehaald. En bij het caloriearme dieet wordt er beknibbeld op de calorieën.
Bij het eiwitdieet wordt de hoeveelheid eiwitten opgeschroefd. Dit gaat overigens wel ten koste van de hoeveelheid koolhydraten en vetten in het dieet. Anders zou je meer calorieën gaan eten en juist aankomen.
Normaal gesproken bestaat ons dieet voor ongeveer 15% uit eiwitten. Bij een eiwitdieet ga je dit verdubbelen naar 25% tot 30% van de calorieën.
Eiwitten zitten met name in voedingsmiddelen die een dierlijke oorsprong hebben. Voorbeelden zijn vlees, gevogelte, vis, eieren, kaas en zuivel. Dergelijke voedingsmiddelen zijn dan ook rijk vertegenwoordigd in het eiwitdieet. Een fijne eigenschap van deze voedingsmiddelen is dat ze geen of weinig koolhydraten bevatten. Je kunt er veel van eten zonder je zorgen te maken over de hoeveelheid koolhydraten die je binnen krijgt.
Er zijn ook plantaardige voedingsmiddelen die rijk aan eiwitten zijn. Ook hiervoor zal ruimte moeten zijn binnen het eiwitdieet. Voorbeelden van eiwitbronnen met een plantaardige oorsprong zijn bonen, peulvruchten, noten en pinda’s. Met deze voedingsmiddelen moet je wel een beetje in de gaten houden hoeveel je ervan eet. Dit omdat het ook rijke bronnen van koolhydraten zijn. En koolhydraten wil je juist weinig eten tijdens een eiwitdieet. Om deze reden is het eiwitdieet niet echt geschikt voor vegetariërs en veganisten, aangezien ze dan teveel koolhydraten eten.
Waarom eiwitten?
Eiwitten vormen naast koolhydraten en vetten de brandstoffen voor ons lichaam. De voorkeurs brandstof zijn echter koolhydraten (suikers). Het lichaam zal in eerste instantie de koolhydraten aanspreken voordat het overgaat tot het verbranden van vetten of eiwitten.
Eiwitten hebben verschillende rollen in ons lichaam waarvoor het lichaam ze liever in zet. Deze zijn de aanmaak van hormonen, enzymen, neurotransmitters en het herstel van onze cellen, waaronder onze spiercellen en huidcellen.
Met name het herstel en onderhoud van onze spiercellen is belangrijk als we gaan afvallen. Bij een dieet waarbij je een calorierestrictie hebt gaat je lichaam ook eiwitten als brandstof gebruiken. Deze eiwitten kunnen dan niet ingezet worden voor het herstel en onderhoud van de spieren. Iets wat dagelijks moet gebeuren, zelfs als je niets aan sport doet of zwaar werk hebt. Het gevolg zou dan zijn dat je naast vetmassa ook spiermassa gaat verliezen. Het verlies van spiermassa doet onze stofwisseling achteruit gaan. De stofwisseling is namelijk gekoppeld aan onze hoeveelheid spiermassa.
Een achteruitgang van de stofwisseling betekend dat we minder en minder moeten gaan eten om nog te kunnen afvallen. Willen we afvallen dan zullen we er juist voor moeten zorgen dat de stofwisseling niet terug loopt. Dit kunnen we bereiken door ons lichaam, tijdens het afvalproces, van extra eiwitten te voorzien. Dit wordt gedaan met het eiwitdieet. Een groot deel van het succes van het eiwitdieet is dan ook toe te schrijven aan het op peil houden van de stofwisseling. Een ander deel van het succes is toe te schrijven aan de voedingsmiddelen die je mag blijven eten. Veel mensen houden van vlees, vis, kaas, eieren en zuivel en je kunt er veel gerechten mee maken en ze zijn ook in de supermarkt en iedere horecazaak verkrijgbaar.
Voordelen van eiwitten
Eiwitten hebben als belangrijkste voordeel dat ze de stofwisseling op peil houden dankzij het behoud van de spiermassa. Daarnaast hebben eiwitten nog een aantal andere voordelen. Iets waar het bij veel diëten op stuk loopt is het hongergevoel tussen de maaltijden in. De tijd tussen de lunch en het avondeten is bijvoorbeeld te lang. Hierdoor gaan veel mensen hunkeren naar snacks en tussendoortjes.
Omdat eiwitten langzaam verteren geven ze veel langer een verzadigd gevoel. Door het eten van een eiwitrijke lunch is de tijd naar het avondeten veel makkelijker te overbruggen als na een koolhydraatrijke lunch. Na het eten van een koolhydraatrijke lunch heb je vaak na een uurtje of 2 alweer trek. Omdat het lichaam zo snel de koolhydraten kan afbreken en opnemen als glucose. Het verteren van eiwitten gaat echter niet zo eenvoudig. Hierdoor blijft eiwitrijke voeding wel 4 uur in de maag waardoor je veel langer een verzadigd gevoel houdt.
Het lastige verteren van de eiwitten brengt gelijk nog een voordeel mee. Het kost het lichaam namelijk meer energie om eiwitten te verteren. Tot wel 30% meer als het verteren van koolhydraten. Omdat de spijsvertering meer energie kost geeft dit een boost aan de stofwisseling. Je gaat er meer calorieën door verbranden zonder dat enige inspanning voor hoeven te leveren.
Eiwitrijke voeding heeft ook een gunstig effect op de hormoonhuishouding. Eiwitten zorgen voor een verhoogde afgifte van het hormoon peptide YY. Dit hormoon heeft een eetlustremmende werking. Eiwitten zorgen voor een onderdrukking van het hormoon ghreline. Dit hormoon zorgt voor het hongergevoel en wordt daarom ook wel het hongerhormoon genoemd.
Is sporten nodig?
Het is bij het volgen van het eiwitdieet niet nodig dat je gaat sporten. Sporten is wel beter omdat hiermee spiermassa beter behouden kan worden zodat de stofwisseling goed op gang blijft.