Wat zijn de meest duurzame textielsoorten voor in huis?

ClubGreen | juli 17, 2024 | 0 | Wonen

Als je je huis een make-over wilt geven, dan is het natuurlijk wel zo leuk om duurzaam aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld als het op textiel aankomt: je vloerkleden, gordijnen, meubels en sierkussens zijn stuk voor stuk overtrokken met stof. Welke stof dat is, en wat het effect ervan op het milieu is, bepaalt hoe verantwoord jouw nieuwe interieur wordt. Lees hier alles over de voors en tegens van de verschillende textielsoorten voor in huis.

Katoen

Katoen is een natuurvezel en bovendien sterk, lekker zacht en in heel veel verschillende weven verkrijgbaar. Helaas wordt het meeste katoen op de wereld verbouwd met het gebruik van zware pesticiden, die de ecosystemen rond katoenplantages compleet kunnen vergiftigen. Je kunt de schadelijke effecten van deze bestrijdingsmiddelen voorkomen: een woondeken of een vloerkleed kopen van biologisch katoen garandeert dat de stof zonder gebruik van pesticiden (en van kunstmest) geteeld is.

Tencel

Tencel is net als viscose een textielsoort die van boomvezels worden gemaakt. En in vergelijking met viscose worden er bij de productie van tencel veel minder chemische stoffen gebruikt om die vezels te bewerken. Dit type textiel heeft een lange levensduur, is recyclebaar én afbreekbaar, en is ook nog eens lekker zacht. Een stofje om te onthouden dus!

Hennep

Hennep wordt al eeuwen gebruikt voor onder andere de touwindustrie, maar de toepassing ervan om woonproducten te maken is vrij nieuw. Deze plant heeft een paar duidelijke voordelen: hij groeit in ons eigen klimaat, heeft nauwelijks meststoffen of bestrijdingsmiddelen nodig, en groeit erg snel. Daarom zien we hennepvezels nu terug in isolatieplaten en in vloerkleden. Een nadeel is dat hennepvezels erg ruw blijven en zeker niet de zachtste textielsoort in huis zijn. Opvallend: hennep heeft bacteriewerende eigenschappen.

Kunststof

Kunststofvezels, waarvan polyester het meest wordt gebruikt voor woonproducten, hebben geen goede naam. Ze worden gewonnen uit fossiele brandstoffen, ze kosten veel energie om te spinnen en laten ook nog eens microplastics los in de natuur. Aan de andere kant zijn kunststoffen ook erg slijtvast, zodat ze lang meegaan en je minder snel nieuwe artikelen hoeft te kopen. Bovendien zijn ze goedkoop, zodat veel consumenten ze niet kunnen weerstaan. Als je een nieuw kamertapijt of rolgordijnen van kunststof gaat kopen, kies dan voor een product van gerecycled materiaal.

Linnen

Nog een goede keuze voor een duurzame vezel: linnen. Linnen wordt gemaakt van de vlasplant, die in gematigde klimaten groeit en met gebruik van weinig meststoffen, pesticiden en water geteeld kan worden. Linnen is vrij stijf, maar heeft de pluspunten dat het een koel aanvoelende en goed ademende vezel heeft.

Zeegras

Dit is een waterplant die een erg sterke vezel oplevert, die bovendien erg goed bestand is tegen vocht. Door zeegras uit wateren met een hoog stikstofgehalte te oogsten wordt het water stikstofarmer, wat gunstig is voor de lokale natuur. Wel levert zeegras een erg grove vezel op. Daarom wordt het bijna alleen gebruikt voor ruwe woonproducten, zoals matten en vloerkleden. Ook is het lastig om een woonproduct van zeegras een aantrekkelijke kleur te geven.

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl