Hoe duurzaam zijn digitale munten eigenlijk?
ClubGreen | mei 4, 2022 | 0 | Bedrijven
Cryptocurrencies, je hebt er ondertussen vast al wel wat over gehoord en misschien bezit je zelfs al wel een aantal cryptomunten. Een aantal bekende cryptocurriences zijn bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum. Deze geldsoort wordt gewonnen door een krachtig netwerk van computers die met hun algoritmes de coins ‘minen’. Maar is het minen van deze coins eigenlijk wel goed voor het milieu? En zit er verschil tussen de verschillende munten? In dit blog duiken we dieper in op de duurzaamheid van crypto.
Het minen van de munten
Het minen van de cryptomunten gebeurt op verschillende manieren. Zo heb je de Proof of Work-methode en de Proof of Stake-methode. Het grootste verschil tussen deze methodes zit hem in het stukje rekenwerk wat de computers moeten doen om de munt daadwerkelijk te krijgen. Bij Proof of Work moet de computer rekenkracht gebruiken om de transactie te valideren, hoe meer rekenkracht je aan een blockchain geeft, hoe groter de kans is dat de computer nieuwe coins verdiend. En laat dit nou net het probleem zijn. Als we kijken naar Bitcoin, die gebruikt maakt van de Proof of Work-methode, kost het ontzettend veel energie om een munt te verkrijgen. Voor het minen van de Bitcoin staan gigantische serverparken over de hele wereld. Deze serverparken verbruiken tussen de 80 en 120 terawattuur aan elektriciteit per jaar. Dit kun je vergelijken met wat wij in Nederland in één heel jaar verbruiken met zijn allen (18 miljoen mensen).
Duurzame varianten
Gelukkig zijn er ook een aantal duurzamere cryptomunten beschikbaar. Deze cryptomunten maken gebruik van de Proof of Stake-methode. Voor deze methode is geen rekenkracht nodig; er wordt een borg ingezet in plaats van rekenkracht. Hoe hoger de borg is hoe groter de kans dat de computer een transactie mag goedkeuren. Doordat er geen rekenkracht gebruikt hoeft te worden is het minen van deze soort cryptomunten aanzienlijk minder belastend voor het milieu dan de munten die gebruik maken van de Proof of Work-methode. Een aantal voorbeelden van munten die een bijdrage proberen te leveren aan het milieu zijn de Solarcoin, Signum en Cardano. Ter vergelijking met Bitcoin: Cardano verbruikt op jaarbasis zo’n 6 terawattuur aan elektriciteit.
Waar koop ik duurzame crypto?
Ben je nieuwsgierig geworden naar de duurzame cryptomunten en wil je eens oriënteren op een investering in deze munten? www.anycoindirect.eu is een betrouwbaar platform waar je veilig een account kan openen. Met dit account creëer je voor jezelf een wallet, waarna je kan beginnen met het kopen en verkopen van cryptomunten. Daarnaast vind je op dit platform ook alle informatie die je nodig hebt bij het starten met het kopen of verkopen van crypto.