Duurzaam beleggen is in. Hoe doe je het?
ClubGreen | maart 7, 2022 | 0 | Bedrijven
Duurzaam beleggen is een interessant onderwerp dat vandaag de dag steeds couranter en noodzakelijker wordt.
Het spaargeld staat in Nederland op een historisch laag pitje, dus je zuurverdiende centen op een spaarrekening zetten is maar niets.
Wat doe je dan met je geld? Beleggen is het meest voorkomende antwoord op die vraag, en dat blijkt ook uit de gestage toename aan Nederlanders die beginnen te beleggen.
Maar de belegger van vandaag wil meer dan gewoon maar veel rendement halen. Natuurlijk blijft dat van primair belang, maar Nederlanders willen steeds vaker actief bijdragen aan het verbeteren van de wereld, en dan gaan ze automatisch op zoek naar duurzaam beleggen.
Duurzaamheid, wat is dat nu in feite? En hoe kan je in godsnaam duurzaam beleggen?
In dit artikel bespreken we dit in meer detail, en leggen we je uit hoe je hiermee kan beginnen.
Wat is duurzaam beleggen precies?
Duurzaamheid komt neer op rekening houden met het milieu, de planeet, en het voortbestaan ervan.
Niet vervuilen, recycleren, milieuvriendelijke producten aankopen, geen vervuilende bedrijven steunen, enzovoort.
En dit kan zich op heel wat vlakken uiten. Of het nu gaat over je tuin duurzaam in te richten of “groen” beleggen, duurzaamheid is een kwestie die elk van ons zou moeten bezighouden.
Het heeft immers een groot effect op het voortbestaan van onze planeet.
Duurzaam beleggen betekent dan ook voornamelijk investeren in bedrijven (via aandelen of obligaties) of fondsen die milieuvriendelijkheid voorop stellen.
Je belegt je geld in corporaties die hun best doen om zo duurzaam en milieubewust mogelijk te werk te gaan, en de planeet ofwel te verbeteren, ofwel ze op zijn minst niet te bederven.
Voorbeelden hiervan zijn bepaalde bedrijven die zonnepanelen of elektrische auto’s produceren, of een vegan/vegetarisch restaurant.
Duurzaamheid is voornamelijk gebaseerd op ecologische, sociale en economische aspecten, want bedrijven die nul komma nul duurzaamheid hebben, scoren doorgaans ook zeer slecht op andere vlakken, zoals bijvoorbeeld het respecteren van arbeidsregels.
Hoe kan je beginnen met duurzaam beleggen?
Beginnen met duurzaam beleggen is dus in feite zeer simpel.
De eerste stap is gewoon op zoek gaan naar een duurzaam bedrijf of fonds.
Dat klinkt makkelijk, maar hoe kan je een duurzaam bedrijf herkennen? Het is niet genoeg om gewoon naar de sector te kijken, want een bedrijf dat elektrische wagens maakt kan bijvoorbeeld ook bezig zijn met raketten of wapens te maken.
In Nederland heeft de overheid enkele criteria opgelegd aan fondsen om te kijken of ze de stempel “duurzaam” verdienen.
Deze zijn voornamelijk gebaseerd op hun SRI-score (Socially Responsible Investment) en de ESG-criteria (Environment, Social and Governance).
Via een website zoals Sustainalytics kan je kijken hoe een bepaald bedrijf het doet op het vlak van duurzaamheid.
Hetzelfde geldt voor een ETF of een groenfonds.
Daarna is het gewoon een kwestie van wat aandelen te kopen van de duurzame bedrijven naar keuze, bijvoorbeeld via je bank of via online trading.
Een interessante website die zich puur richt op duurzaam beleggen is semmie.nl, waar je volledig online een duurzame portefeuille kan samenstellen.
Waarom zou je duurzaam beleggen?
Duurzaam beleggen klinkt nu wellicht zeer aantrekkelijk voor je, en het is een feit dat er een heleboel voordelen aan vasthangen:
- Door jouw geld in een duurzaam bedrijf te steken draag je je steentje bij aan een betere toekomst voor ons en de volgende generaties
- Je moedigt bedrijven aan om duurzamer te werk te gaan, zodat ze hun ESG-score omhoog kunnen halen en meer investeerders kunnen aantrekken
- Je haalt vaak een mooi rendement binnen, zeker in vergelijking met gewoon sparen
- Als je belegt in een groenfonds dat door de overheid als zodanig is erkend, kan je een vrijstelling op je belastingen krijgen (tot een bepaald bedrag)
- Het voelt gewoon beter om je geld te beleggen in bedrijven die een positieve invloed hebben op de wereld
Op het vlak van rendement kunnen groenfondsen over het algemeen vrij competitief zijn met “gewone” fondsen, maar deze bestaan nog niet lang genoeg om hier een uitsluitende conclusie over te treffen.
Beleggen in een brede index zoals de S&P500 heeft immers een bewezen geschiedenis van gemiddeld 8 tot 11% rendement per jaar te halen, iets dat groenfondsen (nog) niet kunnen aanhalen.
Het is natuurlijk zeer goed mogelijk dat we binnen een paar decennia kunnen stellen dat duurzaam beleggen over de hele lijn meer rendement opbrengt, maar voorlopig is dat nog onzeker.
Hiernaast moet je ook rekening houden met het feit dat duurzame bedrijven vaak een hoger systemisch risico lopen.
Dat betekent dat sectoren zoals “veggie burgers” of “elektrische wagens” zich nog niet hebben bewezen en geen vaste waarden op de beurs zijn, in tegenstelling tot de niet-duurzame alternatieven zoals vleesbedrijven en producenten van dieselwagens.
Er bestaat dus een risico dat de bedrijven waarin je investeert (of zelfs een volledige sector) ten onder gaat, en dat jij je investering kwijt bent.
Zorg er dus zeker voor dat je verzekerd bent, en beleg nooit wat je niet kan missen!
Kortom, duurzaam beleggen komt neer op je geld investeren in bedrijven, fondsen en projecten die goed zijn voor het milieu, en hiermee kan je dan ook je steentje bijdragen aan een betere toekomst.
Je kan hierin investeren via een bank of online broker, en je kan er doorgaans een mooi rendement mee halen.