Het belang van een thermostaat

ClubGreen | maart 10, 2021 | 0 | Green Blog

Met de opwarming van de aarde in het achterhoofd, is duurzaamheid belangrijk. Het is van belang dat we zo weinig mogelijk energie verspillen. Een thermostaat kan hierbij helpen, een apparaat dat iedereen kent, maar hoeveel weet je er nu eigenlijk van? In dit artikel worden de verschillende soorten thermostaten besproken en kom je erachter welke bijvoorbeeld het beste past bij je huis of het beste is om energie te besparen.

De standaard thermostaat 

De standaard thermostaat is ‘dat kastje aan de muur’ dat de verwarming regelt. Behalve dat we af en toe aan een knop draaien of op een paar knoppen drukken, staan we er zelden langer dan een paar seconden bij stil. De thermostaat treedt in werking wanneer de binnentemperatuur onder de ingestelde temperatuur begint te zakken. Wanneer dit gebeurt, zegt de thermostaat dat de verwarming moet worden aangezet. Zodra de kamer de gewenste temperatuur heeft bereikt, schakelt de thermostaat de verwarming weer uit. Zo wordt voorkomen dat de warmte voortdurend stijgt.

De slimme thermostaat

Met slimme thermostaten kan je de temperatuur van je huis op afstand regelen met een desktop-, tablet- of smartphone-app. Terwijl een traditionele thermostaat een digitaal bedieningspaneel of draaiknop heeft, zijn slimme modellen in staat om een meer gepersonaliseerde en efficiënte verwarmingsservice voor je huis te bieden. Hoe slimmer je thermostaat is, hoe minder verspilling van energie het geeft. In plaats van op de knoppen van een bedieningspaneel te drukken, gebruik je een smartphone of desktop app om de verwarming bij te houden. Bovendien zijn er modellen die zichzelf kunnen programmeren op basis van je gebruik in het verleden of je GPS-locatie. De functies variëren naargelang het systeem dat je kiest, maar wat ze allemaal gemeen hebben, is hun internetconnectie. Met meer inzicht en controle over je verwarmingsverbruik kan je tegelijkertijd energie en geld besparen en op deze manier bijdragen de aarde te helpen.

Soorten slimme thermostaten

Nest thermostaat

De Nest thermostaat is het toppunt van verwarmingstechnologie. Deze thermostaat leert en biedt je nauwkeurige controle over de temperatuur in je huis door een gepersonaliseerd schema op te stellen, terwijl je tegelijkertijd energie bespaart. Binnen de eerste week leert de Nest thermostaat namelijk automatisch over je routine en je verwarmingsgewoonten en -voorkeuren om je eigen gepersonaliseerde verwarmingsschema op te stellen. Maar ook na de eerste week blijft de Nest thermostaat bijleren: naarmate je leven en voorkeuren veranderen, blijft Nest bijleren en zich aanpassen. Met de Nest thermostaat hoef je zelf dus niet meer te programmeren, waardoor het verwarmen van je huis eenvoudig en moeiteloos wordt. Als je weggaat, schakelt Nest zich uit zodat je geen kostbare energie verspilt. 

Nefit thermostaat

De Nefit thermostaat lijkt qua functies op de Nest. De temperatuur kan vanaf afstand worden bediend via smartphone. Er is inzicht in het verbruik en de Nefit thermostaat beschikt over aanwezigheidsdetectie. Zo wordt er geen energie verspilt als er niemand thuis is. Hiernaast beschikt de Nefit ook over de standaard klokprogramma’s en kunnen eigen voorkeuren worden ingesteld.

Honeywell thermostaat

Honeywell beschikt over een heel arsenaal aan soorten thermostaten. Tegenwoordig worden de slimme thermostaten eigenlijk standaard ingezet. Een aantal Honeywell thermostaten beschikken over de functie om temperaturen binnen het huis in verschillende zones te reguleren, een slim systeem die rekening houdt met meer bewoonde ruimtes van een huis. De slimme thermostaten van Honeywell zijn zelflerend, maar kunnen ook worden geprogrammeerd met een zelfgekozen programma of vakantieprogramma.

Toon thermostaat

De Toon thermostaat is onderdeel van Eneco en kan naast de verwarming ook ander energieverbruik zoals elektriciteit meten. Toon is een van de grotere apparaten voor aan de muur en is in staat om (net als de andere slimme thermostaten) te leren, zich aan te passen aan voorkeuren en inzicht te geven in energieverbruik. Hiernaast kan Toon zelfs lampen uitzetten met het ‘slimme stekker’ systeem. Indien je opzoek bent naar een thermostaat die naast verwarming ook je andere energieverbruik in kaart brengt, is dit wellicht een goede optie.

Remeha thermostaat

De Remeha thermostaat is een standaard slimme thermostaat, waarbij je drie eenvoudige klokprogramma’s en een vakantieprogramma kunt instellen. De bediening ervan kan zowel via een app op smartphone of tablet, of via de draaiknop op de thermostaat die ook zonder wifi werkt. De Remeha thermostaat werkt dus niet doormiddel van zelf leren, zoals andere besproken thermostaten dit wel doen.

Zet ‘m van 80 naar 60! 

Naast het goed uitkiezen van je thermostaat kun je nog iets anders doen om je energieverbruik te verminderen, namelijk het verlagen van je keteltemperatuur op 60 graden. In de meeste cv-ketels is deze namelijk ingesteld op 80 graden. Waarom is het beter je ketel op 60 graden te zetten? De ketel heeft een hoger rendement bij 60 graden, daarnaast zorgt de verlaging van 80 naar 60 graden voor een enorme energiebesparing. Het is dus helemaal niet nodig je ketel op 80 graden te zetten, je huis wordt minstens even warm als je de ketel op 60 graden zet. 

CV Zet ‘m van 80 naar 60!

Welke keuze moet ik nu maken?

Met zoveel thermostaten op de markt, is het lastig kiezen wat goed bij je huis past. Laten we vooropstellen dat een thermostaat, slim of niet, sowieso een goede manier is om energieverbruik te meten en verspillen te verminderen. Leid je een dynamisch leven? Dan is het misschien handig een thermostaat te kiezen die meet wanneer je wel en niet thuis bent, zodat je zelf niet hoeft te denken aan de thermostaat en deze bijvoorbeeld per ongeluk vergeet uit te zetten. Dat scheelt een hoop energieverspilling. Een slimme thermostaat is preciezer in het meten van verbruik en aanpassingen en zal daardoor meer bijdragen aan minder energieverspilling dan een standaard thermostaat. Een (slimme) thermostaat gebruiken om energieverbruik te verminderen is een fantastisch middel om duurzaam met onze aarde om te gaan, dat willen we allemaal toch? 

Related Posts

Recente berichten

Wat is detoxen en heb ik een detoxkuur nodig

Wat is detoxen en heb ik…

ClubGreen | november 7, 2022 | 0

Detoxen wordt ook wel eens ontgiften genoemd. De benaming verwijst naar gif of toxic. Neem je gif in, dan zal je intoxiceren. Denk bijvoorbeeld aan alcoholintoxicatie: een vergiftiging met alcohol. Haal…

Categorieën

Over ons:

Op Clubgreen vind je informatie over duurzaamheid en een duurzaam gezond leven. De afgelopen jaren zijn deze onderwerpen steeds nadrukkelijker in onze levens gekomen. En krijgen we er allemaal steeds meer mee te maken. Wij delen onze kennis graag vandaar dit blog. Wilt u een bijdrage leveren aan Clubgreen neem dan gerust contact op. Met jou idee en of voorstel voor bijvoorbeeld een leuke samenwerking. Mail ons gerust op info(a)clubgreen.nl